Наслови:

СТРАДАЛНА СЕДМИЦА И ВАСКРС У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ГРЧИЦИ

На Велики Четвртак, 09. априла 2015. године, са почетком у 18.00 часова, у храму Свете Петке у Грчици служено је вечерње Богослужење на коме је прочитано 12 Страсних Јеванђеља, која говоре о страдању Господа Исуса Христа. Уз присуство великог броја вјерног народа, храм је одзвањао ријечима из Јеванђеља и појања ријечи које слиједе након читања Јеванђеља, а која у потпуности изражавају суштину дана Страсне седмице: „Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!“. Страсна или Страдална седмица иначе почиње на Велики Понедељак а завршава се на Велику Суботу, и представља припрему за Христово Васкрсење.

На Велики петак, 10. априла 2015. године, такође је служено вечерње Богослужење са изношењем плаштанице, на којој је изображено полагање Христово у гроб. У наставку вечерњег Богослужења, служено је опијело над Христовим гробом, уз појање Статија које говоре о Христовом страдању и погребењу. Док су се појале Статије, вјерни народ се присјећао Христових мука и понижења, али је и проналазио и утјеху и наду у Христовим ријечима и обећању да ће васкрснути и омогућити нам тиме откуп свих наших гријехова и вјечни животу Царству небеском.

Након Литургије Светог Василија Великог на Велику Суботу, када су се вјерници исто тако могли  причестити, дочекали смо и свијетло Христово Васкрсење, које је објављено звонима која су се чула са звоника храма Свете Петке. У 5.00 часова ујутру уз присуство великог броја вјерника наше парохије, најприје је обављена Литија и трократни опход око светог храма са плаштаницом, а након тога је започела Света Литургија на којој је читана и традиционална Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја.  Нека Свјетлост Христовог Васкрсења обасја наше душе и срца, васкрсавајући увијек и изнова оно што је најбоље у нама. Христос Васкрсе! Заиста Васкрсе!

ђакон Кристијан Ђокић