Наслови:

ПРОСЛАВЉЕНО ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У ЗАГРЕБУ

Светом архијерејском Литургијом у загребачком Саборном храму Преображења Господњег којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије прослављен је празник Воздвижења Часног Крста.

У храму испуњеном верницима митрополиту Порфирију су саслуживали седморица свештеника и тројица ђакона. О великом празнику Православне Цркве који се везује уз царицу Јелену и славног императора Константина у беседи је говорио митрополит Порфирије.

– Крст је знамење хришћана. Крст је символ који изражава наш идентитет, али и сила и победа. Крст је подршка свакоме ономе који верује у Онога Који је на крсту разапет, који верује у Христа Господа и Спаситеља нашега. Данас славимо крст знајући да је оружје и оруђе којим се побеђује свет, али не за победу којом хоће да се влада у овом свету, да се подчињавају други нама, него победу која значи свети живот. Победу која значи овде и сада унутрашњи мир, радост и лепоту, а изнад свега љубав према Богу и према свему и свакоме. Крст је оружје и оруђе којим се већ овде и сада, ако се за њега определимо, јер иза њега стоји Васкрсење, обезбеђује предокус тајне победе Царства Небеског и доживљај присуства Бога међу нама, истакао је Митрополит.

Говорећи о тајни Крста Христовог, митрополит Порфирије није пропустио поменути страдалнике наших дана и велику трагедију која је покренула савремену сеобу народа.

– Учествујмо у муци и невољи са онима, који су да ли мигранти, или избеглице или азиланти. Иако то не можемо знати, то нас се и не тиче, јер знамо да су страдалници, да су иконе Божије и људи. На то нас позива Часни Крст Господњи и данашњи дан, нагласио је митрополит Порфирије.

Недељна и празнична радост сабрања верних умножена је светом Тајном Крштења која је извршена у току Литургије, а којом је хришћански живот отпочео брат Миран из Загреба трократним погружавањем у воду. Смисао и символику трократног потапања и израњања из воде, сапогребења и саваскрсавања са Христом, поучним словом сабрању представио је митрополит Порфирије, а брату Мирану пожелио да му сваки наредни дан буде дан раста и узрастања у вери и љубави.

Верници су се око Архијереја након литургијског сабрања окупили и у сали Музеја Српске православне цркве у Загребу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска