Наслови:

Призив Светог Духа на почетку школске године

Призив Светог Духа на почетку школске године у Патковачи

Поводом почетка нове школске године, у Недјељу на празник Успења Пресвете Богородице 28. августа 2016. године, а након Свете Литургије у привременом богослужбеном простору у Патковачи, обављено је молитвословље призив Светог Духа на почетку ђачког учења. Свету Литургију и молитвословље је служио протонамјесник Сретен Мићић који је пожелио свим ученицима успјешну и Богом благословену нову школску годину.
протонамјесник Сретен Мићић

Призив Светог Духа на почетку школске године у Бијељини

У недељу 4. септембра, на празник Св. мученика Агатоника у Петропавловском храму у Бијељини служена је Божанствена Литургија, након које је служен молебан за срећан, успјешан и Богом благословен почетак нове школске године. Овом молитвеном догађају присуствовао је велики број ученика ОШ „Јован Дучић“. Сви они су узели учешћа и у Св. тајнама Христовим тј. у Св. Причешћу.
Нека би Бог послао благодат Свог Св. Духа и нека би оснажио духовне силе наших ученика и парохијана да би пазили на учење које им се предаје те да би били Створитељу Нашем на славу, родитељима својим на радост а Цркви и отаџбини нашој на корист. Амин!
СРЕЋАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ДРАГИ УЧЕНИЦИ!
Братство Петропавловског храма

Призив Светог Духа на почетку школске године у Гаревцу

Дана 1. септембра/19. августа 2016. године, када наша Православна Црква прославља успомену на Св. мученика Андреја Стратилата, у Храму Свете Петке Параскеве служен је по други пут призив Светог Духа на ђаке.
Призиву Светог Духа присуствовали су сви ђаци са својим учитељицама који похађају и раде у ЈУ О. Ш. „Сутјеска“ која се налази у Мјесној заједници Модрича 5, т.ј. на Првој парохији гаревачкој.
Послије подијељеног распореда, дошли су у Храм Свете Петке Параскеве гдје вјероучитељ, протонамјесник Никола Горановић, служио Призив Св. Духа на почетку нове школске године. Послије прочитане молитве отац Никола је осветио водицу, па онда поучио ђаке да предана знања из школе примијене у пракси, да буду добри ђаци на понос Цркве, родитеља и државе; да слушају и поштују како родитеље код куће тако и наставнике и учитеље у школи.
Послије бесједе сви су прилазили на благослов да цјеливају Часни Крст и да их свештеник покропи освећеном водицом, а на крају сви ђаци ушли су у Светосавски дом гдје је припремљено послужење за учитељице и ђаке. Ове године послужење за ђаке донирао је Зденко Ђурић са прве гаревачке парохије.
Молимо се Светој Петки Параскеви да умоли Господа Бога да све ђаке, родитеље и учитеље води путем светосавским, а то је пут Светог Јеванђеља који води у живот вјечни. Амин.
протонамјесник Никола Горановић

Призив Светог Духа на почетку школске године у Лопарама

У Основној школи „Свети Сава“ у Лопарама молитвеним призивом Духа Светога на ученике и наставнике ове школе отпочела је нова школска година. Молебан за благословен почетак школовања служили су свештеници са лопарске општине: протојереј ставрофор Драгомир Лазаревић, протојереј ставрофор Миленко Стевановић и протојереј ставрофор Неђо Зарић. Овом молитвеном чину присуствовао је и начелник Општине Лопаре господин др Радо Савић. У својој бесједи након овог свечаног молебствија отац Драгомир Лазаревић је благовестио о значају учења и усавршавања, те о потреби да наши најмлађи буду својеврсна „свјетлост свијету“, као што су и ученици Христови свјетлили својим јеванђеоским живљењем и свједочењем.
Начелник Општине Лопаре др Радо Савић потом је са директором ове школе, господином Пајом Томићем, уручио пригодне поклоне за оне који су први пут крочили у школске одаје- првачићима, којих је у овој години у централној школи у Лопарама уписано тек седамнаест, док је на цијелом уписном подручју ове школе уписано тридесет ученика у први разред.
вјероучитељ Бошко Максимовић

Призив Светог Духа на почетку школске године у Малом Прњавору

Нову школску 2016/17. годину у Малом Прњавору у подручној школи, Милан Ракић – Велика Буковица, отпочели смо призивом Светога Духа и благословом свештеника. Надлежни свештеник прото-ставрофор Жарко Милашиновић се помолио заједно са својим ђацима, родитељима и учитељима за благословену и успјешну нову школску годину. По обављеној молитви, сви ђаци, родитељи и учитељи цјеливали су Часни Крст и пришли на благослов. Нека Божији Благослов буде на свима нама.

Призив Светог Духа на почетку школске године у Љесковцу

И овог љета Господњег у Храму Свете Великомученице Марине у Љесковцу је обављено молитвословље на почетку ђачке године. У недељу једанесту по духовима, на Светога мученика Агатоника након Свете Литургије молитвословље на почетку ђачког учења је обавио протојереј Далибор Пејчић и пожели ђацима успјешну нову школску годину.
протојереј  Далибор Пејчић

Призив Светог Духа на почетку школске године у Какмужу

У Храму Св. Тројице у Какмужу, у 1.1 недељу по духовима, одржан је молебан за почетак нове школске године. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Душко Видовић, гдје се обратио присутним ђацима пригодним ријечима, и пожелио сретну и успјешну нову 2016/17. школску годину.

Призив Светог Духа на почетку школске године у Текућици

Поводом почетка нове школске године, на дан успомене на Свете апостоле Вартоломеја и Тита обављено је у Храму Свете Петке-Параскеве молитвословље призив Светог Духа на почетку ђачког учења. Молитвословље је служио јереј Јовица Лазаревић који је пожелио свим ученицима успјешну и Богом благословену нову школску годину.
јереј Јовица Лазаревић
Призив Светога Духа на почетку школске године у Руданци

Ученици ОШ ” Милан Ракић” из Велике Буковице, предвођени својим вјероучитељем Небојшом Недићем, присуствовали су у храму Светог Василија Острошког у Руданци молитвословљу и призиву Духа Светог на почетку школске године.
Поред ђака и њихових родитеља, учешће у молитвеном пјенију узео је и директор школе са учитељима и наставницима.
Јереј Чедо Јокић, који је служио ово молепствије, пожелио је ђацима успјех у учењу и добро владање, упућујући их на то да сва знања која стичемо имају за циљ умножење дарованих нам таланата, који  требају да буду у служби и служењу другом.

 

Извор