Наслови:

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ХОРА “СВЕТА ПЕТКА” ИЗ ГРЧИЦЕ

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г.Г. Фотија, у суботу 11. новембра, чланови хора Св. Петка из Грчице-Брчког, кренули су на поклоничко путовање, једној од највећих српских светиња, манастир Острог.

Путовавши ка Острогу, прво су посјетили манастир Пиву, у коме се налазе велике светиње, Св. рука краља Уроша I Немањића, те честице моштију Св. Григорија Богослова, Св. Григирија Јерменског, Св. Свештеномученика Елевтерија (светитеља из I вијека) и честица Часнога Крста Господњег.
Стигавши под острошке стијене, присуствовали су бденију, те вечери у манастирској гостопримници.
Након ноћења у манастирском коначишту, у шест сати ујутро, присуствовали су јутарњој молитви и Св. Литургији. Поклонивши се моштима Светога Василија Острошког чудотворца, обишли су манастирски комплекс, те се упутили ка селу Секулићи, надомак Даниловграда, у манастир Ждребаоник. Духовник хора, прота Предраг Ћирковић, присуствовао је парастосу за покој душе новопрестављеној слушкињи Господњој Младенки Зековић (1980-2017), попадији из Бара. Ту су цјеливали мошти Св. Арсенија Сремца, а прота Предраг је одржао кратку молитву поред моштију, за све ходочаснике. Мати Јустина, са великом љубављу, почастила је све питом, колачима, кафом и поморанџама. На исказаној љубави сви су јој неизмјерно захвални.
Одатле су се упутили ка Херцеговини и манастиру Тврдош, у коме је замонашен Св. Василије. Чувши историјат манастира, те цијеливавши Свету Руку Св. Јелене Анжујске и остале светиње, обишли су вински подрум тврдошке винарије. После петнаестак километара, посјетили су спомен храм, који је саграђен на мјесту рођења Св. Василија, те гроб његове мајке блажене Анастасије-Ане Јовановић.
Свети Василије Острошки моли Бога за нас.