Наслови:

Патријарх Кирил: Тероризам је дијагноза људске цивилизације

Патријарх Кирил: Треба да научимо да живимо у слободи коју нам је Бог даровао, да никаква опседнутост, укључујући и опседнутост политичким идејама и идеолошким поставкама, не може да нас лиши образа Божјег и да нас подстакне на то да учинимо страшне злочине.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је 15. новембра 2015. године свету Литургију у Саборној цркви Христа Спаситеља у Калињинграду. У беседи после Литургије Патријарх је истакао да се свет данашњице среће и с опседнутошћу и ђавоиманошћу који се називају тероризмом. -Оно што се ових дана десило у Паризу требало би сасвим очигледно да уразуми наш не претерано религиозни свет и да га увери у то да је извор безумне опседнутости људи који су спремни на сваки злочин ради остваривања својих политичких циљева управо она сила која је запосела гадаринског ђавоиманог, истакао је Патријарх. -И зато борбу против тероризма не треба да воде само војници или специјалне службе, већ и обични људи који ће кроз образовање, културу, и што је главно, кроз молитву, кроз све виши ниво своје религиозности моћи да превладају ову страшну напаст данашњице. Јер и обезбожење нашег света, и уништавање светиња и идеала, и опседнутост злим дусима – све су то делови једног страшног ланца.

Патријарх је посебно истакао да борба против тероризма није само задатак државе, органа безбедности и оружаних снага. -То је задатак сваког од нас, истакао је патријарх Кирил, – треба да научимо да живимо у слободи коју нам је Бог даровао, да никаква опседнутост, укључујући и опседнутост политичким идејама и идеолошким поставкама, не може да нас лиши образа Божјег и да нас подстакне на то да учинимо страшне злочине.

-Данашњи тероризам на известан начин представља дијагнозу, и то не неког посебног народа или државе. То је дијагноза целе људске цивилизације. Зашто се све то дешава? Црква има само један одговор: погледајте у дубину својих срца, покајте се, поново се окрените Богу. Нека наша васељенска молитва на разним језицма, па чак и кроз разлитиче религијске традиције буде упућена Богу да би Он показао Своју милост према људском роду и избавио нас из страшног ропства опседнутости, истакао је Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил.

Извор: Православие.ру