Наслови:

ОДРЖАН КОНЦЕРТ ЕТНО ГРУПЕ „ТРАГ“

У сусрет Видовдану, значајном празнику наше свете Цркве и српскога народа, у Брчком је 26. јунау организацији Светосавске омладинске заједнице,одржан концерт Етно групе “Траг“ из Бања Луке.

Етногрупа „Траг“ јевокално-инструменталнисаставкојињегујетрадиционалнумузикуБалкана. Дјелујеод 2003. годинеа г рупучинидесетчланова: четириженскавокала и шестинструменталиста. Акценатјенатрадиционалниминструментима (фруле, гајде, кавал, тарабуке, тапан), али у саставусу и класичниинструменти – гитара и виолина, као и модерни – клавир и бас-гитара.Члановесаставаокупилајељубавпреманародномстваралаштву. У жељидаизворнумузикуспасуодзаборава, али и приближедухуданашњепублике, традиционалнеритмове и мелосуткалису у сопственеаранжмане.  Овепјесмесусе, каодионародногпредања, вијековимапреносилесакољенанакољено и живјеле у народу.Притомесусвакагенерација и свакипојединац у њихуносилидиосебебогатећиих и чинећидаостануувијекједнакоживе и лијепе.Слиједећитраговенародногпредања, група „Траг“ је у овепјесмеудахнуласвојличниизраз, као и духнашегвремена, оживљавајућиихтиме и остављајући их у наслеђе будућимгенерацијама.До сада су издали два албума: „Звуци Балкана“ из 2008. године и „Завјештање“ из 2013. године.

На репертоару групе своје мјесто су  нашле пјесме из Републике Српске (Босне и Херцеговине), Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске. У Дому културе пред око 200 присутних Брчака, љубитеља етно музике који у моментима нису крили одушевљење, чланови Трага су показали енергију, преданост и љубав према етно музици и према својим слушаоцима, јер су на јединствен и занимљив начин приказали сву разноликост народне традиционалне музике из разних крајева и земаља региона, показавши да она има мјеста и у савременом времену и животу. Уз њих су се представили и њихови гости, а у ствари домаћини из Брчког који су наступили заједно са њима: Пјевачка група „Вијенац“. рецитаторска секција СПКД „Просвјета“, те млади гуслар и светосавац Огњен Окиљ. На крају уз пјесму „Хајде Јано коло да играмо“, на бини са Трагом нашла су се дјечица,  најмлађи гледаоци који су били присутни, који су показали да су уживали у наступу и да су препознали душама сродну музику.

Захваљујемо се члановима „Трага“, који су приказаним  промовисали културне, умјетничке и националне вриједности првенствено српског народа, као и других народа, како би се у том циљу подстакла што плоднија сарадња у региону. Радујемо се будућим гостовањима талентованих умјетника из Бања Луке и сарадњи коју ћемо његовати са њима и убудуће.

координатор Светосавске омладинске заједнице Брчко

ђакон Кристијан Ђокић