Наслови:

Лазарева Субота у манастиру Светог Василија Острошког

Данас на дан успомене на велико чудо које Господ Исус Христос учини – васкрсење Лазара четвероденвнаго или Лазареву Суботу, 4. априла 2015. године а на дан успомене свештеномученика Василија Анкирског, Његово Преосвештенство г.г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, служио је Свету архијерејску литургију и поповиједао Ријеч Божију у манастиру Светог Василија Острошког у Бијељини.

Са Преосвећеним Владиком г.г. Хризостомом саслуживали су протојереј-ставрофор Милан Перковић, протонамјесник Синиша Шаренац и протођакон Славољуб Милошевић. У 12:00 часова у порти манастира, протосинђел Петар Петрић, сабрат манастира,  благословио је и осветио врбицу.
Преосвећени Владика је истакао: ” … Данас живимо предукус општег васкрсења. Славимо Господа који дође у Витанију и васкрсе из мртвих свог пријатеља Лазара, који већ четири дана лежаше у гробу и који како рече његова сестра Марта већ заудараше јер већ бијаше наступио процес труљења и распадања. На ту њену опаску Господ је подсјећа на већ Његове изговорене ријечи ”Не рекох ли ти да ако вјерујеш видјећеш славу Божију”! Да, браћо и сестре, све што Господ чини и што учини од стварања свијета до васкрсења Лазарева јесте пројављивање СЛАВЕ БОЖИЈЕ. Све премудро и чудесно и прелијепо створи, а човјека као круну створења Божијих. Данас дође Господ у Витанију да спаси човјека од смрти и трулежности! То је управо највеће пројављивање СЛАВЕ БОЖИЈЕ! Али и Љубави Божије.
Овим васкрсењем Лазаара Господ је хтио својим ученицима и свим окупљеним Јеврејима и свима нама кроз све вијекове рећи да смрт није намијењена човјеку већ живот вјечни, да је Он Господ и Бог наш Исус Христос дошао да побиједи ту смрт и распадљивост. Зато живимо данас предукус и нашег општег васкрсења које нам је Господ обезбиједио… ”
Љ.К.

Извор: Епархија зворничко-тузланска