Наслови:

Годишња скупштина Вјерског добротворног старатељства

Дана 23. марта 2015. године у просторијама Светосавског дома при храму Успења Пресвете Богородице у Брчком одржана је годишња скупштина Вјерског добротворног старатељства (ВДС-а). Скупштину је отворио подпредсједник ВДС-а, Архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Драган Ћирковић. Он је поздравио све присутне чланове, свештенике и мирјане у име предсједника ВДС-а, Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома. На дневном реду скупштине разматране су следеће тачке:

  • Извјештај о раду ВДС-а
  • Допуна и измјена чланова ВДС-а по ресорима
  • Остала разна питања

С обзиром на то да су наше подручје у 2014. години захватиле катастрофалне поплаве и клизишта, у протеклом једногодишњем постојању ВДС-а највише активности је имао ресор за харитативну дјелатност, јер је ВДС одмах дјеловао и укључио се у прикупљање помоћи за угрожено становништво. На скупштини јепрочитан исцрпан извјештај ресора за харитативну дјелатност на челу са протојерејем-ставрофором Миодрагом Тошићем. Укупна вриједност помоћи пристигле из дијаспоре износила је 415.000 км., а укупна тежина робе износила је 198 тона. Сва ова помоћ је преко ВДС-а подијељена угроженом становништву у Брчко дистрикту, Бијељини, Тузли, Шамцу, Модричи и Новом граду. ВДС је помагао и породицама које су социјално угрожене, породицама којима је била потребна помоћ у лијечењу, а за Божићне празнике обрадовано је 55 породица, којима је пружена помоћ у виду печеница.

Преко ВДС-а пружа се могућност да вјерујући људи чине милосрдна дјела према свима онима којима је то потребно, испуњавајући Јеванђеље на дјелу.

У једногодишњем постојању ВДС-а стицај животних околности је дириговао и сам наш рад, али у будућности спремни су програми за остваривање многих корисних пројеката у оквиру рада и осталих ресора.

ВДС  је отворен за све људе и његов циљ није само пружање адекватне помоћи у материјалном смислу, већ и помоћ људима којима је она потребна у моралном, социјалном, духовном и другом смислу. Црква може да обезбједи материјална средства за помоћ једним дијелом, али су за веће акције потребни донатори.Желимо да се захвалимо свима који су до сада на било који начин помогли рад ВДС-а Архијерејског намјесништва брчанског.

Секретар ВДС-а ђакон Кристијан Ђокић